Logg inn til Tillitsvalgtportalen
Søk på: OSS Fagforbundet.no

Renholdere ofres når kommunen sparer

Byrådet i Tromsø konkurranseutsetter kommunale renholdere «fordi det er penger å spare på renholdernes pensjoner».

tromsrenholdere
Tromsø. Renholdere kan bli overført til AS eller bli satt ut på anbud. Byråden vil spare penger. Hovedtillitsvalgt Fred Magne Johansen. (Foto: Fagbladet)

Da saken skulle behandles i byrådet møtte godt over hundre fagorganiserte opp i byrådssalen. Det påvirket ikke byrådet som banket saken igjennom på under fem minutter.

Konsekvensen er i verste fall at 58 renholderne i Tromsø kommune mister jobben.

– Det er synd at byrådet kjører dette gjennom, uten støtte hos andre enn i egne rekker. Det ligger i kortene av mange vil miste jobben, sier Fred Magne Johansen, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Tromsø.

Han reagerer på flere sider av både vedtaket og saksbehandlingen. Og mener byrådet kjører gjennom en rent ideologisk sak, uten å ta hensyn til de mange motforestillingene som er kommet fram.

Interessant erfaring

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) mener konkurranseutsettingen vil bli en interessant erfaring for Tromsø kommune, skriver iTromsø.

– Dette vil gi også kommunalt ansatte muligheten til å vise at de er konkurransedyktige. Man vil få et sammenligningsgrunnlag mellom kommunale og private tjenester, og det er også grunnen til at bare deler av virksomheten blir konkurranseutsatt, sa Hilmarsen.

Utsatt yrkesgruppe

Renholdere er blitt en utsatt yrkesgruppe i en bransje med stadig mer frynsete rykte. Nylig avslørte Dagbladet at renholdsfirmaet som vasker statsminister Erna Solbergs kontor driver ulovlig. Firmaet betaler ikke sine ansatte lovpålagt overtid og arbeidstidsbestemmelsene brytes.

– Dette er gammelt nytt i den private renholdsbransjen i Tromsø. Her er regelen at overtid ikke utbetales, og at renhold­erne ikke får betaling for tida de bruker for kjøring mellom jobber, sier Johansen.

Taper en million

De kommunale renholderne har en ytelsespensjon som garanterer 66 prosent av sluttlønna i pensjon så lenge de lever. I den private renholdsbransjen opereres det med innskuddspensjon på 2 prosent som gir en minimal pensjon i ti år fra fylte 67 år.

– Men denne saken handler om mer enn pensjon. Kombinert med bortfall av særaldersgrense, dødsfallsforsikring og dårligere yrkesskadebestemmelser taper de kommunale renholdere over 55 år ca en million kr i AFP ved skifte av tariff, sier Johansen.

Har ikke gitt opp

Vedtaket er endelig. Ved å la private aktør­er konkurrere om anbud på mindre enn 75 millioner kroner slipper byrådet innblanding fra kommunestyret. Selv om byrådets vedtak er endelig har ikke Fagforbundet gitt opp å vinne fram med sitt syn.

– Vi har «tvistet» Tromsø kommune når det gjelder konsekvensene både av pensjons- og HMS-biten i denne saken. I mars skal det være tvistemøte, så får vi se hva som kommer ut av det, sier Johansen.

Les hvordan det mørkeblå byrådet unndro saken fra demokratisk behandling på fagforbundet.no


 

 

Tema

Tips en venn

Send til flere mottakere med komma mellom adressene


Del

Til toppen

Nøkkelord (skjul)