Logg inn til Tillitsvalgtportalen
Søk på: OSS Fagforbundet.no

Grasrotseier i MUF-saken

18. mars ble en merkedag for ei gruppe kurdere. Da snudde regjeringa og sa at nok er nok. De såkalte MUF-erne har vært i landet i nærmere ti år, og en pressekonferanse med arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen ga dem nytt håp.

Ikke lenger Menneske Uten Framtid
Bilal Gahni (bak) og støttespillere ønsket Hawre M. Ali velkommen hjem til Tromsø. (Foto: Torgrim Rath Olsen, Avisen Nordlys)

Fylkesleder i Fagforbundet Troms, Britt Ås, har vært involvert i MUF-saken (Midlertidig opphold Uten Familiegjenforening) siden 2007, og er medlem av støttegruppa for Bilal og Hawre. 18. mars ble spesiell også for henne.

- Vi hadde fylkesmøte, og på morgenen sto jeg på talerstolen og takka fagforeningene som hadde bevilga penger og stått på for MUF-erne, samtidig som jeg oppfordra til fortsatt kamp, forteller Britt Ås. Så gikk de intetanende til lunsj.

- Plutselig kommer en av våre pensjonisttillitsvalgte løpende med laptopen. Se her, roper han til meg, de får bli!

- Jeg kunne først ikke tro at det var sant. Så tok jeg opp mobilen og så at jeg hadde fått en haug med meldinger. Det var virkelig, og jeg vil huske det som en av de store begivenhetene i livet, smiler Britt Ås.

 

Tusen ubesvarte anrop

En av hovedpersonene selv, kurder og tromsøværing Hawre M. Ali, befant seg i Fredrikstad med flatt batteri på mobilen.

- Da jeg endelig fikk kobla meg på, så jeg tusen ubesvarte anrop, fra venner, journalister og støttespillere. Da skjønte jeg at noe var på gang, ler Hawre M. Ali.

Snuoperasjonen kom helt uventa. Det tok litt tid før han turte å ta det inn over seg. Han har tidligere opplevd å få oppholdstillatelse og miste den igjen.

- Vi er mennesker, vi også, og det var på tide å bli behandla som mennesker, sier han.

 

Begynnelsen på slutten

Slutten på MUF-saken begynte med en konferanse 9. februar, i Fagforbundets lokaler i Oslo. Målet var å skape politisk vilje til en human løsning for de rundt 200 MUF-erne. Konferansen fikk oppmerksomhet, og i de påfølgende ukene økte trykket, med demonstrasjon foran regjeringskvartalet, reportasjer i NRK og i større aviser.

- Grasrota tok saken og førte den helt til topps. Regjeringa måtte snu fordi presset ble for stort og for unisont. Sentrale politikere må jo lytte når folket har talt, sier Britt Ås.

- Jeg er stolt over å tilhøre et forbund som reiser ryggen når det virkelig gjelder.

 

Stormen kuliminerte i pressekonferansen 18. mars, hvor statsråd Dag Terje Andersen fortalte at regjeringa hadde ombestemt seg.

- Det skal legges avgjørende vekt på at de har vært lenge i landet. Dersom de ikke har begått kriminelle handlinger og det ikke er tvil om identiteten deres, vil de få opphold, sa ministeren, og lovet rask behandling.

Nå har MUF-erne fått arbeidstillatelse mens de venter på å få sakene ferdigbehandla. For Hawre M. Ali betyr det at han kan åpne skredderbutikken igjen, og det er bare et spørsmål om tid før han holder det formelle dokumentet som sier at han skal få bli, i hånda.

Tema

Tips en venn

Send til flere mottakere med komma mellom adressene


Del

Til toppen

Nøkkelord (skjul)