Logg inn til Tillitsvalgtportalen
Søk på: OSS Fagforbundet.no

Tolv pasientmedarbeidere oppsagt

Streik for tariffavtale, oppkjøp av ny eier, tap av anbud og masseoppsigelse har vært hverdagen til hovedtillitsvalgt Lin Merete Torgersen ved Sentrum Røntgen i Bergen det siste året. Hun må selv gå.

Fagforbundet i ryggen
Hovedtillitsvalgt Lin Merete Torgersen er glad for støtten fra kompetansesenteret i ei tøff tid. (Foto: Vegard Velle (Arkiv))

- Jeg har lært mye på kort tid, men det har kosta, forteller hun.

Pasientmedarbeider og hovedtillitsvalgt Lin Merete Torgersen er sjøl en av de oppsagte etter at røntgeninstituttet mistet anbudet fra Helse Bergen.

- Det har vært litt av en balansegang. Jeg er enslig forsørger for to barn og er selvsagt bekymret for min egen framtid, samtidig som jeg er tillitsvalgt og har en jobb å gjøre for medlemmene.

Det er ikke vanlig å si opp den tillitsvalgte, men Torgersen vet ikke hva som ville være verst - å bli sagt opp sammen med de andre eller være en av få som ikke blir sagt opp.

- Det er tøft for dem som blir igjen, også. Hverdagen blir ikke den samme, sier hun.

Sentrum Røntgen skal ikke legges helt ned. De skal holde det gående for å være med i neste anbudsrunde i 2012.

 

Tapte anbudet

Den 1. september 2008 tapte Sentrum Røntgen anbudet fra Helse Bergen. Da mistet de også refusjonsordningen og driver nå på helt privat basis. Ifølge Torgersen begynte det da å gå gradvis nedover med driften. Likevel ble ingen ansatte informert om muligheten for oppsigelser. De ble tvert imot forsikret om at jobbene var trygge. Først på et drøftemøte med ledelsen i Curato (ny eier) i februar 2009, kom det fram at det kunne være snakk om oppsigelser i Bergen.

Fra 1. august i år er elleve av Fagforbundets medlemmer oppsagt. De har jobbet i Sentrum Røntgen fra et par år og opp til tolv år.

 

Kort, intens fartstid

- På en tirsdag fikk jeg vite hvem som skulle sies opp. På fredag sendte bedriften brev til hver enkelt. De første drøftemøtene var berammet allerede påfølgende mandag, forteller Torgersen.

Hun synes det var tøft å gå i flere dager og ikke kunne snakke med dem det gjaldt. Fredagen før fikk hun på forespørsel vite at hun selv sto på lista.

- Jeg måtte vite det for å være mentalt forberedt. Min jobb er å hjelpe og støtte de andre og jeg vet jo ikke hvordan jeg ville takle å få lest opp navnet mitt. Kanskje jeg ville bryte sammen?

Torgersen har ikke lang fartstid som tillitsvalgt. Hun ble plasstillitsvalgt i juni 2007 da de ansatte meldte seg inn i Fagforbundet. I februar 2008 krevde de tariffavtale. Det endte med en 39 dager lang streik og seier. I november 2008 ble Lin Merete Torgersen hovedtillitsvalgt.

 

Rått tempo

Rådgiver Helge Vågen ved kompetansesenteret i Bergen har fulgt de oppsagte tett disse ukene og passet på at lover og spilleregler ble fulgt.

- Ledelsen har kjørt et rått løp. De hadde laget en tempoplan som skulle følges. Kompetansesenteret kunne ikke på så kort varsel bli med i ledelsens drøftemøter med hver enkelt og prøvde å få dem utsatt. For ledelsen var det viktigste at oppsigelsene kom ut seinest 30. april. Da sparte de en månedslønn for de oppsagte, forteller Vågen.

Anbud skaper en ond sirkel. I 2012 kan det være det nye firmaet som taper anbudet og andre arbeidstakere som står uten jobb.

- Det billigste anbudet vinner. Det betyr press på lønns- og arbeidsforhold, sier Vågen.

Tema

Tips en venn

Send til flere mottakere med komma mellom adressene


Del

Til toppen

Nøkkelord (skjul)