Logg inn til Tillitsvalgtportalen
Søk på: OSS Fagforbundet.no

Feriepenger som straff

"På vegne av vårt medlem ber vi om at opparbeidede feriepenger utbetales i henhold til Ferieloven § 11.3 mht til utbetaling av feriepenger ved arbeidsopphør".

Må purre
- Som regel får medlemmene feriepengene de har krav på når vi sender brev, sier fagforeningsleder Janne Ottersen Fraas. (Foto: Fagforbundet Frisørenes Fagforening)

Slik begynner brevet Frisørenes Fagforening skriver til arbeidsgivere som straffer sine tidligere ansatte ved å holde tilbake feriepenger.

- Frisørbransjen er mangfoldig og noen arbeidsgivere tror de kan komme unna med det meste. Det er derfor det er så viktig å være fagorganisert, sier Janne Ottersen Fraas i Frisørenes Fagforening i Oslo.

 

Står ikke sterkt alene

Når arbeidsgiver velger å holde tilbake feriepenger rammer det medlemmene hardt.

- Årsakene til at Ferieloven brytes er sammensatte,  men som regel ordner arbeidsgiver opp etter henvendelse fra oss, forteller Ottersen Fraas.

- Det er ikke alltid vi kommer i dialog med arbeidsgiver, sier hun, - men dersom brev fra oss utløser feriepenger inn på frisørens konto, er vi fornøyd.

Det skjedde for Eli Johnsen fra Bjørkelangen, som etter to rekommanderte brev endelig fikk sine penger. Eli hadde tatt opp mange kritikkverdige forhold på sin tidligere jobb, blant anna det lave lønnsnivået, og mener eier rett og slett ble så sinna at uteblivelse av feriepenger var "takk for sist".

Hun er nå i ny fast jobb, og er glad hun hadde ei fagforening som tok saken.

- Det var løsninga for meg, siden min gamle arbeidsgiver nekter å snakke med meg, forteller hun.

 

Forlik

Ikke alle responderer på brev fra fagforeninga.

- Klarer ikke vi å få til en løsning,  oversender vi saken til et av kompetansesentrene, sier Ottersen Fraas. Kompetansenteret tar da ut tvistesak som går til forliksrådet.

Det skjedde i en sak fra Oslo. Et medlem fikk beskjed fra sin tidligere arbeidsgiver: Siden dere har meldt dere inn i Fagforbundet, er det dere som må betale regninga jeg får fra LO/NHO hver tredje måned. Arbeidsgiverkontingenten ville han betale ved å trekke i frisørenes feriepenger. 

Dette var ikke en tom trussel, for da feriepengene endelig kom var det trukket en sum til dekning av arbeidsgivers kontingent til NHO.  - I forliksrådet vant Fagforbundet naturligvis, og pengene er det nå opp til namsmannen å få ut, sier Janne Ottersen Fraas.

 

[Ramme]

I  Ferieloven § 11.3 mht til utbetaling av feriepenger ved arbeidsopphør står det:

"Opphører arbeidsforholdet, skal alle opptjente feriepenger utbetales siste vanlige lønningsdag før fratreden. Den del av feriepengene som ikke lar seg beregne innen dette tidspunkt, kan utbetales i forbindelse med det avsluttende lønnsoppgjør".

Nøkkelord

Tema

Tips en venn

Send til flere mottakere med komma mellom adressene


Del

Til toppen

Nøkkelord (skjul)